I den positiva spiralen vågar vi övervinna vår rädsla, bekvämlighet eller andra hinder för att pröva nya saker och/eller bemästra en svårighet. När vi gör det upplever vi en känsla av belöning för att vi klarar av verkliga uppgifter, eller bygger upp positiva relationer. Våra resurser byggs upp och vårt självförtroende ökar i takt med att vi får mer kunskap och klarar av fler saker. Så vågar vi försöka igen, kanske med något ännu svårare. När vi har ett självförtroende vågar vi pröva nya saker och känner oss därför stimulerade. Vi utvecklas och mår bra.

Den negativa spiralen däremot innebär att vi tar en genväg via en drog. Drogen ”lurar” kroppen och ger oss en känsla av belöning utan att något egentligen har hänt annat än att vi tillfört drogen. Uplevelsen av det ruset är starkt och gör att man vill återvända dit snarare än att ta tag i verkliga utmaningar i livet.

 

Den positiva och den negativa spiralen

Så börjar en negativ spiral där drogen blir nyckeln till belöning. Den som drogar blir passiv på viktiga områden i livet och utvecklas inte, samtidigt som vänner i samma ålder utvecklas och blir bra på olika saker. Personen som drogar bygger inte upp  resurser och kunskap inom viktiga områden i livet och får ett sämre självförtroende. Förmågan att skapa ett spännande liv utan drogen blir successivt sämre vilket leder till ångest. Drogen används till slut inte för att må bra, utan för att döva ångest.

Material för nedladdning

Klicka på och ladda ner det material du är intresserad av.
Du måste vara inloggad för att kunna ladda ned material

Registrera dig
eller

Relaterade artiklar